על תבניות חשיבה קבועות, ומה קורה להן במצב חירום, ובגישור…

אלו ימים מטורפים של בידוד, הסגר, חששות, פחדים, ויציאה מהשגרה שפתאום אנחנו כל כך שואפים לחזור אליה, ומעריכים הרבה יותר את הדברים הקטנים.

מהצד השני, התקופה הזו מעלה גם המון מחשבות לשינוי, צמיחה, התמודדות עם אתגרים ואני לפחות הבנתי לאחרונה עד כמה יש לכולנו כל כך הרבה תבניות חשיבה קבועות, ועד כמה מצב החירום הזה – והמיומנויות של הגישור יכולים לסייע לנו לשנות את תבניות החשיבה הקבועות שלנו ואת האופן שבו אנחנו מתנהלים מהקצה אל הקצה!

אז אתחיל מדוגמא קטנה שלי – הקורס שאני מרצה בו לסטודנטים בבר-אילן בנוי כולו מסימולציות של הליך גישור וניהול משא ומתן.

ברגע שכל המצב התחיל, הייתי בטוחה מעבר לכל ספק שהקורס שלי הוא מיוחד ושונה ושזה ממש לא אפשרי לקיים את הסימולציות ושצריך לדחות אותן כמה שיותר ולחכות ש"נחזור לשגרה" ואז, כשאפשר יהיה לצאת מהבית, נוכל לחזור ולקיים את הסימולציות.

הרי, איך אפשר ללמד סטודנטים לנהל משא ומתן וגישור מסחרי בינלאומי מבלי להיפגש, לראות את הבעות הפנים, לתקשר האחד עם השני במפגש אישי שבו גם פוגשים את המגשר שמסייע לצדדים לכל הדעות לתקשר טוב יותר וליישב מחלוקות? הרי זה אבסורד ובלתי נתפס מבחינתי.

וגם תהיתי מה יקרה לתחרות הגישור המסחרי הבינלאומית שצריכה להתקיים בפריז? הרי זו התכנסות מאוד גדולה של אנשים שעכשיו היא אסורה…ומי יודע מתי היא תתאפשר? ואם גם היא תבוטל, אז מה עם כל ההכנות והלמידה של הסטודנטים? וקראתי גם כי תחרות גישור מסחרי בינלאומית נוספת המתקיימת מידי שנה ביולי בוינה, בוטלה.

תכלס, מבאס.

עד שלפתע, ביום שישי האחרון נחשפתי לתחרות בוררות בינלאומית שהייתה אמורה להתקיים בוינה בשבוע הראשון של אפריל, אך במקום זאת, היא לא בוטלה והתקיימה בזום עם מאות משתתפים ממדינות שונות, סטודנטים ובוררים מכל העולם! הגמר של התחרות שודר בלייב בפייסבוק, והתקיים בין קבוצת סטודנטים מגרמניה לקבוצת סטודנטים מהודו וכלל פאנל של 3 בוררים ממדינות שונות.

וכל אחד ישב בביתו והתחרות בכל זאת התקיימה, ובהצלחה מסחררת עם תגובות מדהימות!!!

אני חייבת להודות שישבתי וצפיתי בגמר התחרות, המומה, נפעמת, נדהמת! בהיתי במסך עם פה פעור, ומצאתי את עצמי מתמלאת תוך כדי הצפייה בהמון מוטיבציה והשראה. 

ועכשיו? 

אין לי בכלל שום ספק שזה אפשרי, ולא רק שזה אפשרי, אלא זה חשוב כל כך, כל כך משקף את המציאות הנוכחית שלנו, ומעביר גם מסר חשוב לסטודנטים שאנחנו ממשיכים הלאה, ולא מוותרים, ולא נעצור את ההכנות שלנו ואת החיים שלנו, ונמשיך ללמוד, ללמד, לתרגל, ולנהל משא ומתן מסחרי וגישור בינלאומי בכל מקרה.

רגע – הרי משא ומתן וגישור בינלאומי ממילא גם בשגרה מתקיים באופן וירטואלי, אז עכשיו?  על אחת כמה וכמה.

ודווקא עכשיו – כל המיומנויות והכלים של הגישור באים לידי ביטוי – דרכי התקשורת, צורת הביטוי, שיקוף, היכולת לטעון ולייצג אינטרסים בצורה ברורה גם כשאנחנו לא נפגשים פנים אל פנים, שאילת שאלות והאופן שבו אנחנו מנסחים אותן לצד השני, מיסגור, ביחד עם כל המיומנויות הטכנולוגיות הנדרשות, והכלים התרבותיים שאנחנו חייבים להמשיך ולהתמודד איתם ולתרגל אותם ולהעביר אותם הלאה גם במצב החדש שנוצר.

ואחרי האסימון הראשון שנפל, הגיע האסימון השני – הרי אם ממילא כל אחד בביתו ולא נפגשים פיזית, ומשתמשים ממילא בזום – אז למעשה מגבלת המיקום גם היא "התאיידה" לה.

אז למה שרק המגשרים והשופטים שנמצאים "בסביבה הקרובה לנו" ישתתפו בסימולציות?

והחלטתי גם להזמין את חבריי המגשרים ממדינות שונות בעולם, להתנדב לשמש כשופטים ומגשרים בסימולציות התרגול שאני עורכת לסטודנטים בזום.

בתוך שעה – עברתי ממצב של ידיעה ברורה וודאית שמשהו אינו אפשרי, למצב שבו אין מתרגשת ממני לקראת שיעור הסימולציות הראשון והווירטואלי שאני הולכת לערוך עם הסטודנטים בשבוע הבא. מהפך בתבנית חשיבה קבועה.

המהפך החשיבתי הזה שעברתי בשעה מתחבר לי כל כך למהפך שקורה פעמים רבות בחדר הגישור. איך זה שבתוך זמן קצר – צדדים נכנסים לחדר בודאות גמורה של צדקת הטענות שלהם, עם כעס, עם טינה, עם תחושת פגיעה, ויוצאים עם הסכם, עם חיוך? לוחצים ידיים? כן, גם הכלים של הגישור מסייעים לנו להפוך את תבניות החשיבה שלנו.

ולכן אנו המגשרים חשובים דווקא בעת הזו לסייע לציבור בעלי הדין ולעורכי הדין ליישב את הסכסוכים ביניהם בהסכמה!

גם מתוך ההפנמה הזאת, החלטתי לערוך מעגל שיח מגשרים ביום רביעי הקרוב – ה-15.4 בשעה 10:00 בזום. מזמינה אתכם מגשרים יקרים להצטרף אליי לשיח בו נדון בדילמות שלנו המגשרים בימי קורונה מטורפים אלה ונראה איך דווקא עכשיו, אנחנו ממריאים למחוזות חדשים בפרקטיקה שלנו.

מעגל השיח יתקיים ללא תשלום! להצטרפות לחצו כאן

מגשרים? רוצים לקחת את פרקטיקת הגישור שלכם לרמה הבאה?

מוזמנים ללחוץ כאן וללמוד על הפרקטיקום בגישור – שיסייע לכם לשבת הרבה יותר בנח על כיסא המגשר

וללחוץ כאן כדי ללמוד על הסדנה הייחודית שלי למגשרים מנוסים

מאחלת לך חג שמח ובריאות טובה!
רונה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *